«Повний курс шахів. 64 уроки для новачків і не дуже досвідчених гравців»

Тренери комплексної дитячо-юнацької спортивної школи №4 Харківської міської ради Хануков Михайло Григорович та Шедей Сергій Олександрович написали чудову книгу «Повний курс шахів. 64 уроки для новачків і не дуже досвідчених гравців».

Весь свій більш ніж 20-річний досвід спільної роботи був вкладений в книгу. Чудова передмова, приклади, нестандартна побудова книги… Видавництво «Фізкультура і спорт» без роздумів погодилося надрукувати цю працю. Навіть виплатило двом авторам аванс, але.… Розпався Радянський Союз. Видавництво «ФіС» закрилося.

Автори звернулися до Губницького Семена Борисовича за допомогою знайти видавців книги. Так Губницький С.Б. став співавтором книги. Книга витримала декілька (шість!) видань, текст трохи кульгає, але приклади підібрані унікальні!

Загадка читачам №1. На скільки фігур одночасно можна напасти одним ходом? Іншими словами, "вилка" на скільки фігур одночасно може бути виконана? Ви скажете - на 8? Виявляється - на 16! Ви скажете, так не буває! Відповідь дивиться в № 738.

/Files/images/738.jpg№ 738. Після якого ходу білих атакованими опиняться всі 16 фігур?

Загадка №2. У позиції № 606 хід білих. Я ставлю запитання дітям на тренуваннях так: "Білі вже підняли руку, щоб поставити мат в 1 хід, як повз пронісся великий пухнастий кіт, змахнув хвостом, збив чорного короля з дошки". Ваше завдання - повернути чорного короля на дошку, 6 рішень. За 10 хвилин усі 6 рішень не знаходять навіть кандидати у майстри.

/Files/images/606.jpg№ 606. На якому полі треба розташувати чорного короля, щоб у позиції, яка вийде, білі могли дати цьому королю мат в один хід? (Спробуйте вказати 6 таких полів)

Загадка № 3. Дозволяти супернику повертати хід назад і робити інший хід - не можна. Але якщо все-таки таке трапилося, яке покарання послідує?

Завдання - білі повертають хід назад та роблять інший - мат в 1 хід.

Дивіться позицію № 1923. Причому для дітей наступні позиції можна супроводжувати словами "Тут трапився землетрус, всі фігури з'їхали на ряд вгору". И так кілька разів.

/Files/images/1923.jpg№ 1923. Верніть попередній хід білих, зробивши який, вони упустили можливість дати мат в один хід, а потім вкажіть матующій хід. а) позиція на діаграмі; б) всі фігури зрушені на один ряд вгору; в) всі фігури зрушені на 2 ряди вгору; г) всі фігури зрушені на три ряди вгору /Files/images/1922.jpg№ 1922. Верніть попередній хід білих, зробивши який, вони упустили можливість дати мат в один хід, а потім вкажіть хід, який веде до мату.

Загадка № 4. Позицію № 1922 я вирішував 45 хвилин.

Завдання - білі повертають хід назад та роблять інший - мат в 1 хід.

У відповіді не дивився принципово, але завдання розв'язав. Хто-небудь обжене? Гросмейстер Коробов дуже сильно трудився, перш ніж знайшов відповідь.

Останній приклад. Розставте позицію 1874 і доведіть, легальна чи вона?

/Files/images/1874.jpg№ 1874. На якому полі була розташована кожна фігура за чотири ходи до того, як виникла позиція 1874, і які це були чотири ходи (і чорних, і білих)?

Зараз Семен Борисович змінив кілька прикладів, додав нові, додав вірші, малюнки, і в 2007 році видав книгу (додавши в назву слово "новий") повний курс шахів. /Files/images/Gubnitskij.jpg

Ось тільки прізвищ «Хануков» і «Шедей» в «новому» курсі не знайти.

Давайте порівняємо обидві книги і спробуємо зрозуміти – чому викинуті зі списку авторів дві людини.

Отже, передмова. Зідрана слово в слово.

Я дружу з шахістами з ЮрАкадемії. Отримав таку інформацію. Якщо студент пише реферат, курсову и т.д., запозичує з чужої праці сторінку і не наводить посилання на авторів – це плагіат.

А тут здерті «Передмова до наших юних друзів», «До батьків», «До тренерів», «Вступ». А Хануков и Шедей наче й поряд не стояли.

У виданні 2010 року в назві повного курсу несподівано з'явилося слово «Унікальний».

/Files/images/Обалденный.jpg

Якщо така тенденція збережеться, то, мабуть, в наступному виданні буде епітет «Обалденний» (як у торговок оселедцем на базарі) або що-небудь схоже, в риму.

А «унікальність» курсу в тому, що взяті приклади з книги Ханукова, Шедея. Далі Губницький змінює фланги (дзеркальне відображення), подекуди для маскування змінюється ще й колір фігур. І все! Це вже «нові» позиції! Щоб не бути голослівним, наведу приклади. Приклади № № 319-322 перетворилися у № № 375-378 (мат в 1 хід при ході білих і при ході чорних).

/Files/images/378.jpg№ 378 з книги, де один "автор" /Files/images/322.jpg№ 322 з книги Ханукова і Шедея /Files/images/377.jpg№ 377 з книги, де один "автор" /Files/images/321.jpg№ 321 з книги Ханукова і Шедея /Files/images/376.jpg№ 376 з книги, де один "автор" /Files/images/320.jpg№ 320 з книги Ханукова і Шедея /Files/images/375.jpg№ 375 з книги, де один "автор" /Files/images/319.jpg№ 319 з книги Ханукова і Шедея

У позиціях № № 709-732 "автор" вирішив не "перенапружуватися" - навіть фланги не став міняти, все один до одного. Зате над післямовою до книги проведена "копітка" робота: замість "Ми дякуємо всім ..." тепер "Автор дякує всім ...". Замість "Адже кредо авторів" тепер "Адже кредо автора ...".

В останньому тесті до книги автори спеціально давали комбінації з партій своїх учнів (Невєров, Ханукова, Сон, Синявин, Воробйов, Шевченко, Корсунський, Солошенко, Звоницький, Балакирський, Шмутер, Дубинка, Александрова, Алексіков та ін.). В останньому тесті один автор викинув ці приклади на звалище і дав приклади виключно зі своїх партій. Зі скромності, напевно.

Звичайно ж, краще друкувати свої книги! Хоча відкриваю книгу, написану дійсно Губницьким «Шаховий Харків. 1759-2008 (2009) на сторінці 352. Читаю: «Хануковы Бэ і Мэ в шахматах ни бэ ни мэ». Тут же закриваю. Що тут скажеш?

Отже, питання залишається відкритим. За що, з якої причини у Ханукова і Шедея відняли авторство? Чому їх працю використала людина, яка не вважає за потрібне згадати Ханукова і Шедея, зате вважає етичним присвятити книгу своєї дочці?

Не дай Бог мені хто-небудь присвятить подібну «працю»!

4 січня 2013 буде 40 днів як немає з нами Шедея Сергія Олександровича. Давайте згадаємо чудову людину! Ми з вами знаємо, хто дійсно є авторами книги.

Кiлькiсть переглядiв: 26463

Коментарi

  • Ирина

    2013-02-10 20:40:58

    светлая память талантливому шахматисту и замечательному педагогу Сергею Александровичу Шедею, а ситуация с книгой - еще одно подтверждение в каком правовом государсве мы живем......

  • Михаил

    2013-01-26 21:33:18

    Да, знаем мы этого товарища Губницкого-плагиатор еще тот. Спасибо за интересную статью, она прояснила многие моменты....

  • Юрий

    2013-01-04 00:05:52

    Мне очень приятно познакомиться заочно с этим человеком. И как Антон Коробов сказал вчера в "Пешке" отличный тост на моем Дне рождения (простите мне эту нескромность, но мне было приятно) и Дне рождения Виты Кубаты (мы совместили 2 дня рождения) - про нишу, которую занимают люди в своей жизни. Я считаю, что Алексей Дружинец занимает свою нишу в жизни; детям, которые занимаются у него, повезло с тренером!.........

  • Alaev_Pavel

    2013-01-03 20:41:06

    "Человек с ноутбуком" - это Алексей Дружинец. Тренер ДЮСШ города Токмака, Запорожская область...

  • Юрий

    2013-01-03 19:28:07

    И, конечно же, человек_с_ноутбуком. Написал прямо в "яблочко"! Лучше не скажешь!...

  • Юрий

    2013-01-03 00:28:30

    А я то думал, кто скрывается за Штирлицем? Мне очень понравился комментарий товарища из Питера, но ввиду употребления им матерных слов (кстати, по делу) процитировать не могу - на сайт и дети заходят. Но какие люди! Сразу схватили суть! Пусть его, как ты говоришь, "отрихтуют" в википедии!...

  • Alaev_Pavel

    2013-01-03 00:19:32

    Одобряю, конечно! Там товарищу Губницкому и место! :-))) Как Антон красиво и правильно сказал - важно занять свою нишу! Ну и где ниша Губницкого?! Тереться вокруг шахмат и плагиатом в них заниматься???!!! Хотя, что с него возьмешь, с этого Губницкого, если вон Миша Федоровский на чессглуме (никнейм stirlitz) рассказывал, как товарищ, будучи преподом в ХИРЭ, рассказывал про преимущества ламповых компьютеров первого поколения, размером с книжный шкаф - студентам начала 90-х! :-))))))))))......

  • Юрий

    2013-01-03 00:01:32

    Я так и понял, что теперь Губницкий "попал под колеса паровоза". Паша! Так ты одобряешь, что тема попала на форум? Или это ошибка. Не будем ссылаться на субъективные причины (мне кто-то сказал, что тебя за что-то забанили на этом форуме?)...

  • Alaev_Pavel

    2013-01-02 23:56:33

    Юрий 2013-01-02 23:47:19 :-) Ю.Ф., это Вы плохо http://forum.chessglum.com знаете! :-) Там есть кому покопаться! Та же история с аферистом А.Т.Слюсарчуком... Тем самым, который "Рыбку" типа обыгрывал, и кроме того, друг Боданкина (такой же аферист, к слову!). Светлана Ершова по нему кучу инфы накопала! Можете там почитать... Так что мои соболезнования товарищу Губницкому! :-))) Сейчас ему и википедию отрихтуют, и многое другое сделают. И по большему счету - по заслугам! Лучше бы работал бы на благо харьковских шахмат, а не терся вокруг них...

  • Юрий

    2013-01-02 23:47:19

    Прочитал комментарии на форуме и впал в нирвану. Как же люди могут быстро раскусить человека! http://forum.chessglum.com/viewtopic.php?f=22&t=284&start=3450 Наркотики ни разу в жизни не пробовал, но кайф после прочтения комментариев поймал. СПАСИБО ВСЕМ НЕРАВНОДУШНЫМ!...

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.